Menu

Napełnianie Bag in Boxów

Napełnianie worków sokiem, wkładanie worków do kartonu - instrukcje 9/200


Nalewanie gorących soków do worków polietylenowych o objętości 3, 5,10, 20 litrów.


Napełnianie przy 78 – 80 °C


1. Zawieś worek na stojaku (albo przytrzymaj go wyżej ręką).
2. Zdejmij kranik i odłóż go w bezpieczne miejsce tak, aby jego wewnętrzna część się nie zanieczyściła.
3. Wlej gorący sok do worka.
4. Kontroluj ilość nalewanego soku, najprostrzym sposobem jest ważenie. Uwaga ! Jeśli napełnisz worek do pełna, nie będzie się go dało włozyć go do kartonu (5 litrowy worek przy pełnym napełnieniu zawiera 7 litrów soku). 5 litrów soku waży przy 50 °C 5,25 kg, 10 litrów - 10,5 kg.


Zamykanie


1. Z worka usuń jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Zainstaluj kranik w kartonie. Minimalna trwałość soku wynosi 1 rok (zazwyczaj aż 2 lata).
2. Uszczelnij worek (worek jest gorący - załóż rękawice ochronne) i ostrożnie włóż do pudełka (upewnij się, że otwór worka jest zwrócony w kierunku zaworu pudełka). Uważaj na ostre krawędzie, gorąca folia jest delikatna (jednocześnie istnieje zagrożenie poparzenia gorącym workiem). Gorący sok utrzymuj minimalnie przez 20 minut w temperaturze 68 °C.


Przechowywanie


W kartonach, chroniąc przed słońcem; pudełkach przechowywać na stojąco. Ułóż na siebie maksymalnie dwa worki. 


Otwieranie


Sok wypuszczaj z worka tylko wtedy, gdy worek znajduje się w pozycji leżącej. Najlepiej, gdy pudełko jest nachylone tak, aby kranik znajdował się w najniższym punkcie. Wcześniej z kranika zdejmij czerwony zawór. Naciśnij palcem na kranik i pociągnij do góry oba boczne skrzydełka. Po otworzeniu spożytkuj sok w ciągu 3 miesięcy. 

 

Specjalne ostrzeżenie do 3 litrowych worków i pudełek:

 

Po napełnieniu, podczas chłodzenia karton musi być odwrócony do góy nogami (kranik musi być skierowany ku górze). W gorącym stanie worek jest bardzo delikatny w miejscach, na które wywierane jest ciśnienie, czyli również przy kraniku. Sok wypuszcza się w prawidlowej pozycji, z kranikiem na dole. 

 

W celu kontynuowania kliknij na Napełnianie butelek.

 


Farmarik życzy Ci wiele sukcesów i radości z dobrego napoju.


Kopiowanie, nawet części tego tekstu, jest dozwolone wyłącznie za zgodą firmy Bolex, s.r.o. 

Rozlewanie posteryzowanego soku do BIB - KOMERCYJNE

 

 

Najbardziej praktycznym sposobem przechowywania pasteryzowanego soku jest przechowywanie go w 3, 5 lub 10 litrowych bag-in-boxach (świeżo wytłoczony sok napełnia się do grubszych plastikowych opakowań, które przechowywane są w praktycznym pudełku). Przy większych urządzeniach worki napełniane są przy użyciu stojaka prosto z urządzenia do pasteryzacji, ilość soku podczas nalewania jest od razu ważona. Po osiągnięciu odpowiedniej wagi worek zostanie uszczelniony specjalnym patentowym zamknięciem, a po wychłodzeniu zostanie włożony do pudełka. Przy domowym napełnianiu możesz napełnić worki przed pasteryzacją a dopiero potem pasteryzować je w pasteryzatorze w sposób opisany powyżej. Bag-in-boxy łatwo mieszczą się w lodówce, dlatego są doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy lubią pić schłodzony sok jablkowy. Trwałość soku przechowywanego w bag-in-boxach wynosi od 6 do 12 miesięcy. Po otworzeniu sok powinien być spożyty do 2 tygodni.

 

W celu kontunuowania kliknij na Napełnianie do butelek.

Preferencje dotyczące prywatności

Używamy plików cookie, aby usprawnić Twoją wizytę na tej stronie, analizować jej działanie i zbierać dane na temat jej użytkowania. W tym celu możemy korzystać z narzędzi i usług stron trzecich, a zebrane dane mogą być przekazywane partnerom w UE, USA lub innych krajach. Klikając „Akceptuj wszystkie pliki cookie", wyrażasz zgodę na to przetwarzanie. Poniżej znajdziesz szczegółowe informacje lub możesz dostosować swoje preferencje.

Polityka prywatności

Pokaż szczegóły
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Produkt został dodany do koszyka
Kontunuuj zakupy Zamówienie